Áprilisban a Budapesti Vöröskereszt Ifjúsági Csoportja immáron második alkalommal tartotta meg az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiummal együtt szervezett Elsősegélynyújtás a közoktatásban elnevezésű kurzusát.

A kéthétvégés oktatás a járványhelyzetre való tekintettel, valamint az érvényben lévő szabályozásoknak megfelelően az online térben került megrendezésre.

A kurzus célja az volt, hogy felvértezze az érdeklődő hallgatókat alapfokú elsősegélynyújtási ismeretekkel, melyek kompetenssé teszik őket a baleseti szituációk laikus szinten történő hatékony kezelésére. További cél, hogy a hallgatók megszerzett tudásukat képesek legyenek élvezetes formában tovább is adni a közoktatásban résztvevő gyermekek és fiatalok részére.

Fontos szempont volt a kurzus összeállításakor, hogy ennek a nagymértékben gyakorlatias tananyagnak az átadása közben a hallgatók ne szenvedjenek semmiben hiányt így, hogy egy képernyőn keresztül látjuk csak egymást. Ezért kollégáink igyekeztek a lehető legtöbb olyan felületet bevetni, amellyel sikeresen tudják fenntartani a hallgatóság figyelmét. Videók, tesztek, asszociációs játékok is sorra kerültek, amiket nagy örömmel fogadott a társaság. Ezen felül a feladatok remek visszajelzést adtak az aktuális tananyagrész elsajátításának sikerességére.

A képen a nyomókötés igen kreatív ábrázolása látható

A hallgatók nagyon nyitottak voltak az elsősegélynyújtás rejtelmeire, sok kérdéssel fordultak hozzánk, valamint nagy lelkesedéssel folytak bele a számukra előkészített elméleti szituációkba. Mivel a többségük pedagógus hallgató, ezért nagy érdeklődéssel fordultak a gyermek elsősegélynyújtás témaköréhez, céljuk volt, hogy felkészültek legyenek a munkájuk során esetlegesen fellépő balesetek, rosszullétek ellátásában.

Hogy felkészüljenek arra a hallgatók, hogyan tudnak majd elsősegély-ismereteket átadni az iskolás korosztálynak is, közösen összeszedtük, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a gyerekekkel való beszélgetés során. Ezután a hallgatók csoportokban dolgozva megterveztek egy-egy foglalkozást: az óvodás korosztálytól egészen a középiskolás gyerekekig gyűjtöttek érdekes feladatokat, tanítási módszereket.

Természetesen szakítottunk időt arra is, hogy a Vöröskereszt eszmeiségét is átadjuk a hallgatóságnak. Bemutattuk szervezetünk tevékenységét, alapelveit is. Mindezt megelőzően előzetesen megkértük őket, írják le, nekik mit jelent a Vöröskereszt. Ezeken a válaszokon végig haladva, azokat kiegészítve, és a további fontos, érdekes tudnivalókat megosztva vezettük be őket a Vöröskereszt világába.

A harmadik alkalommal a hallgatók kiscsoportokban egy-egy kiselőadást készítettek előre megkapott elsősegélynyújtási témakörökből, amivel megmutathatták, miként tudják kiszűrni és átadni a fontos információkat. Az előadások után közösen is átbeszéltük a témaköröket, amivel gyakorlatias helyzetben is elsajátították a bemutatott tudást a hallgatók.

Összességében sok pozitív visszajelzést kaptunk a fiataloktól, és az volt a tapasztalat, hogy az online térben is élvezetesen és hatékonyan tudott működni a tudásátadás. Mindenesetre egy jó hangulatú képzést tudhatunk magunk mögött, ami nagyszerű emberekkel zajlott le, és talán, ami a legfontosabb, elérte a célját.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük