A TÁBORRÓL

Az Ifjúsági Csoport több, mint másfél évtizedes hagyományokra visszatekintve rendezi meg évről-évre nyári Kortársképző Táborát az érdeklődő fiataloknak. A Tábor elsődleges célja, hogy a jelentkezőknek lehetőséget biztosítson a nyári szünidő alatt olyan vöröskeresztes ismeretek elsajátítására, mellyel a következő tanév során aktív tagjai lehetnek önkéntesközösségünknek, cselekvő és jól informált diákként tudják támogatn iskolájuk mindennapjait. Valamint hasonlóan fontos szempont, hogy alkalmat biztosítsunk tapasztalt önkénteseinknek a fejlődésre és a közös időtöltésre.

A tábor időpontja 2019-ben: 2019 július 23 – 28.

PROGRAMOK

A Tábor céljának megfelelően a résztvevők a napok nagy részét valamilyen általuk választott foglalkozáson töltik. Két darab, egyenként 3 órás sávban, reggel és délután, sávonként négy programból választhatnak a fiatalok, hogy milyen ismereteket kívánnak elsajátítani a tábor folyamán. Ezeket a három órás egységeket hívjuk moduloknak.
Minden idősávban tehát 4 féle modult hirdetünk meg, hogy senki ne maradjon számára érdekes program nélkül.

A tábor folyamán minden képzésblokkot igyekszünk úgy meghirdetni, hogy mind a 4 területünk moduljából legyen egy-egy a kínálatban. Lesznek olyan foglalkozások is, melyek a tábor során többször meghirdetésre kerülnek, hogy senki ne maradjon le a neki tetsző modulról. A konkrét nap kínálatára, mindig az előző napon lehet jelentkezni úgy, hogy a résztvevők egyenlő arányban oszoljanak meg a meghirdetett modulok között. Azonban biztosak vagyunk benne, hogy a nagy választéknak és a visszatérő alkalmaknak köszönhetően mindenkinek lesz lehetősége a neki fontos képzési programokat elvégezni.

 1. Teljes képzés
  A Vöröskereszt fő profilja az elsősegélynyújtás és annak társadalmi népszerűsítése. Ennek megfelelően a tábor folyamán úgy alakítjuk a sávokat, hogy aki szeretne egy teljes képzést végigcsinálni, és képzési oklevéllel végezni a tábort, az minden sávban fel tudja venni a neki megfelelő következő modult a cél érdekében. Ez a teljes képzés pedig nem is lehetne más, mint az Elsősegélynyújtó-előadói programunk. Új jelentkezőinknek tehát adott az a lehetőség is, hogy csupán egy területtel foglalkozzanak mélyrehatóan.
 2. Vöröskeresztes alapismeretek
  A teljesség igénye nélkül: elsősegélynyújtás, véradásszervezés, balesetszimuláció, arcfestés, játékvezetés. Olyan alapvető hasznosságú foglalkozások ezek, amelyek bepillantást engednek az adott terület ismeretanyagába, de jóval rövidebben mint egy teljes képzés elvégzése volna. Az ilyen modulok pont annyi ismerettel szolgálnak a résztvevőkenk, hogy a jövőben bármilyen vöröskeresztes rendezvényen is kívánnak önkénteskedni, megállják helyüket, élvezettel és magabiztossággal tudjanak segíteni.
 3. Vöröskeresztes haladó ismeretek
  Ennek a blokknak a moduljai elsőedlegesen azoknak az önkénteseinknek szólnak, akik már befejeztek valamilyen képzést a szervezetnél, vagy komoly tapasztalattal rendelkeznek valamely területen, de gyakorolni, fejlődni kívánnak. Trükkösebb baleset-szimulációs modulok, az alapfokú tudást meghaladó elsősegély ismeretek, prevenciós és csoportvezetői területekről lehet szemezgetni.
 4. Extrák
  Az “extra” kategóriába sorolt modulok hasznos kiegészítő információkat tartalmaznak. Ezek a programok különleges és változatos területeket járnak végig, betekintési lehetőséget engedve akár más civil szervezetek munkájába is.. Olyan témákat járunk körül, mint az időgazdálkodás, kommunikációs és előadói tréningek, tematikus játékok, vagy akár a lelki segítségnyújtás. Kifejezetten ajánljuk mindenkinek aki, már úgy érzi minden mozgalmi képzésen túl van, vagy annak, akit csak egyszerűen érdekelnek a témák.

Amikor pedig nem izgalmas ismeretkeről van szó a táborban, akkor még izgalmasabb szabadidős programokon lehet részt venni. A napi 4 étkezés és a képzési programok között bőven akad idő csapatépítő játékokra és hagyományos vöröskeresztes nagy esti játékokra is, mint a Humán Bingó, a Német lekvár, a Nagy Víziháború, a Tábortűz, a 90’s Party, a Holdraszállás, vagy az Ágyúgolyó futam. Fontos, hogy a tábor jóval több mint képzések sora nyáron, ez egy közösségépítő program, ami eddigi tapasztalataink szerint felejthetetlen élmény is Önkénteseinknek.

HELYSZÍN

A Kortársképző Tábor 2019-ben a tavalyi helyszínen marad, méghozzá a festői szépségű Nógrád megyei Katalinpusztán. Itt a táborhely maximális befogadóképessége 85 fő, s mi pont ennyien tervezünk lenni. 3-12 ágyas szobákban kerülnek a táborozók elszállásolásra. Rendelkezésre áll továbbá a helyszínen ping-pong asztal, tágas füves tér a labdajátékok kedvelőinek, tűzrakóhely és több közösségi tér is. Tisztálkodásra kulturált közös fürdőhelységekben van lehetőség.

ÉTKEZÉS

Napi négyszeri étkezést biztosítunk a résztvevőknek: reggeli, ebéd, uzsonna, vacsora. A szállásra külön étterem hozza ki a főtt ételeket, de lesznek olyan napok is, amikor a bográcsé a főszerep. Fontos azonban, hogy senki nem marad éhen a tábor folyamán, természetesen a speciális étrend igényeknek is meg tudunk felelni.

KÖLTSÉGEK

A Tábor teljes költsége 2019-ben: 7 000 Ft

Ez tartalmazza a szállás és az ellátás költségeit 6 nap, 5 éjszakára.

JELENTKEZÉS

Jelentkezni az űrlap kitöltésével és a tábor előleg befizetésével lehetséges.
https://forms.gle/7ZzWjwa13ErNTeQ57

Befizetni átutalással lehet, az alábbi számlaszámra
OTP Bank
Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezet
11786001-20157348

Közlemény: KKT19-„Táborozó neve”

Készpénzes befizetés

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének székházában lehet a lentebb megadott időpontokban.
1051 Budapest, Arany János u. 31.
IV. emelet, Ifjúsági Csoport iroda

Lehetséges időpontok:
2019. június 21. 16:00 – 19:00
2019. június 28. 16:00 – 19:00
2019. július 5. 16:00 – 19:00
2019. július 12. 16:00 – 19:00

A jelentkezés alsó korhatára a táborig betöltött 13. életév.
További kérdés esetén keressék bizalommal a tábor szervezőjét

Szakál Péter
ifjúsági szervező
Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete
Mobil: +36 (70) 933 8552 | E-mail: szakalpeter@voroskeresztbp.hu