Duna-parti Elsősegélynyújtó Szolgálat

2023-ban másodjára várja a Magyar Vöröskereszt az elsősegélynyújtás iránt érdeklődő fiatalokat, a Római-parton. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat és a Budapesti Vöröskereszt idén is kihirdeti a Duna-parti Elsősegélynyújtó Szolgálatot, melynek keretében 14. életévét betöltött fiatalokat várunk, hogy közösen ügyeljünk a parton pihenők biztonságára, hogy együtt tegyünk a nyugodt és biztonságos Duna-parti pihenésért. A program közösségi szolgálati lehetőség is! 

Amiben segítünk
 1. Segítség első kézből
  Azonnali helyszíni elsősegélynyújtás
 2. Sérülések ellátása
  A vízben és a parton történt sérülések szárazföldi, szakszerű ellátása

 3. Stabilizálás, mentőhívás
  Nagyobb sérülés esetén a beteg állapotának stabilizálása és mentő hívása

 4. Újraélesztés megkezdése
  Szükség esetén az újraélesztés megkezdése

Jelentkezz önkéntesnek

Akár rendelkezel elsősegélynyújtó tudással, akár nem, várunk szeretettel önkéntesként a Római-parton. Július 8. és augusztus 20. között, a 7 hétvége bármelyikén, péntektől vasárnapig vigyázzuk a parton pihenők nyugalmát.

Pont téged keresünk önkéntes csapatunkba, ha

 • a fenti időszakban legalább két darab 5 órás műszakot be tudsz vállalni,
 • részt tudsz venni a júniusi önkéntes felkészítésünkön (vagy tudod igazolni meglévő elsősegélynyújtó tudásod),
 • idén fejezed be legalább a középiskola 9. osztályát (de az sem akadály, ha már rég befejezted),
 • bátran segítenél a bajba jutott sérülteknek.
A szolgálat időterve
TevékenységIdőszakLeírás
Önkéntesek
jelentkezése
2023.
március 20 –
május 27.
A lenti jelentkezés gombra kattintva, az űrlap
kitöltésével tudsz jelentkezni a programra.
Önkéntes-felkészítő2023.
június 24 –
június 27.
Négynapos felkészítő, hogy mindenki gyakorlott legyen az
alapvető sérülések ellátásban és a gyalogőrszolgálat sajátos
fortélyaiban. A képzés mind a 4 nap 10:00-16:30-ig tart, a részvétel kötelező (kivéve előzetes elsősegélynyújtó tudás igazolása esetén).
Szolgálatteljesítés hetei2023.
július 7 –
augusztus 20.
Péntekenként 15:00-tól 19:00-ig egy műszakban, szombaton
és vasárnap 10:00-tól 14:30-ig és 14:30-tól 19:00-ig két műszakban teljesítünk kiegészítő gyalogőrszolgálatot a Római-parton. Tetszőleges számú műszak vállalható.
Programzárás
és búcsúbuli
2023.
augusztus 26.
A nyár utolsó szombatját egy közös sütögetéssel töltjük a Rómain, összegezzük a tapasztalatokat, és búcsúzunk a programtól.
A program célcsoportja

A programba elsődlegesen azokat a 3. kerületben lakó vagy tanuló középiskolás fiatalokat várjuk, akik érdeklődnek az elsősegélynyújtás iránt, akár egészségügyi irányban szeretnének továbbtanulni, vagy közösségi szolgálati órákat szeretnének teljesíteni a nyáron.

Az elsősegélynyújtó szolgálat azonban nyitott minden érdeklődő számára, legyen az lelkes, de másik budapesti kerületben lakó fiatal, önkénteskedni vágyó hallgató, vagy elkötelezett, rég nem középiskolás lokálpatrióta.

Önkéntesfelkészítő

A jelentkezési időszak után 4 napos felkészítő képzést hirdetünk, hogy az is magabiztos tudásra tegyen szert és gyakorlatot szerezzen az elsősegélynyújtás alapjaiban, akinek eddig nem, vagy csak kevés lehetősége volt hasonló helyzetekben kipróbálni magát.

A képzés az önkéntesek számára térítésmentes és feltétele a későbbi szolgálatvállalásnak. Ettől eltekinteni csak egyedi elbírálás esetén lehetséges, amennyiben a jelentkező rendelkezik előzetes elsősegélynyújtó tudással és kiegészítő gyalogőri tapasztalattal.

A képzés időpontja: 2023. június 24-27. (szombat-vasárnap-hétfő-kedd) minden nap 10:00-tól 16:30-ig.
A képzés helye: Egyeztetés alatt
Pontos címe: Egyeztetés alatt

Az önkéntesek ellátása

Az önkéntesek számára minden műszakban biztosítunk védőitalt, valamint műszakonként egy ételcsomagot. A feladat ellátáshoz és a jól láthatóság érdekében többféle időjáráshoz is illő munkaruhával (póló, rövidnadrág, pulóver) látjuk el az önkénteseket.

Közösségi szolgálat a program keretében

Tanítási szünetben egy napra maximum 5 óra közösségi szolgálat igazolható le, ami pont megfelel egy 5 órás műszaknak. Így a nyár alatt akár össze is gyűjtheted az 50 órát. 18 év alatt naponta maximum egy műszak, fölötte akár kettő is vállalható.

Kapcsolat

A projekt koordinátora Szakál Péter ifjúsági referens. Amennyiben kérdésed van a programmal kapcsolatban, fordulj hozzá bizalommal a szakalpeter@voroskeresztbp.hu címen!