A program célja

A Vöröskereszt világszerte számos elsősegélynyújtó programot valósít meg annak érdekében, hogy az emberek képesek legyenek azonnali segítséget nyújtani egy-egye baleset, vagy rosszullét esetén. Ebben a munkában kiemelten fontos, hogy a gyermekek megismerkedjenek az egyszerű, alapvető fogásokkal.

A Plüssök Hőse program keretén belül a gyerekekkel történő prevenciós beszélgetést követően játékos formában mutatjuk be az elsősegélynyújtó fogásokat, melyeket a gyerekek saját Plüssükön gyakorolhatnak. A program záróelemeként a gyermekek elkészítik első saját elsősegély csomagjukat.

A célközönség

Az ideális korcsoport az óvoda harmadik, illetve negyedik évében járó gyermekcsoportok, akik már rendelkeznek megfelelő mennyiségű tapasztalattal. Természetesen más korcsoportok is bevonhatók.

A program menete

A kora délelőtti órákban megérkezik a vöröskeresztes foglalkozásvezető az óvodai csoportszobába.

Az óvodát előzetesen tájékoztatjuk, hogy lehetőség szerint minden gyermeknél legyen egy saját, szívének kedves plüssállat. A csoportot leültetjük a megszokott „szőnyegükre”.

Első lépések

Rövid bemutatkozást követően a foglalkozásvezető a gyerekek segítségével elmondja látogatásának célját és bemutatja a Vöröskereszt különböző tevékenységeit is. Természetesen mindezt a megfelelő nyelvezetet használva teszi. Általában egy teljes bemutatkozó kört is szoktunk tartani, melyben minden gyerek elmondhatja saját nevét, valamint bemutatja szeretett állatkáját is. A cél, hogy mindannyian megérkezzünk a foglalkozásra és oldjuk az új személy okozta feszültséget is.

Baleset-prevenció

Ezután a baleset-prevencióra fókuszálva kezd el a foglalkozásvezető beszélgetni a gyerekekkel.

„Mire kell figyelni játék közben? Mik azok a szabályok, amiket mindig betartunk, amíg játszunk? Kire figyelünk oda játék során?”

Ehhez hasonló kérdésekkel irányítjuk a beszélgetést. Majd elképzelünk közösen egy történetet, amikor is a délutáni udvari játék közben valaki megsérül. Itt kitérünk a felnőttek értesítésére, elsősorban a legkönnyebben elérhetőkre (szülő, óvó néni, nagyszülő), de beszélünk a mentőhívásról is. (Noha ez a korosztály a számokat még nem minden esetben ismeri, de segédeszközzel ez is megfelelően bemutatható.)

A prevenciós beszélgetés végére (ami a kezdéstől számított kb. 15-20 perc), a gyerekek figyelme már csökken, így ekkor egy játékszekcióval színesítjük a programot. Felállítjuk a csoportot, és egy rövid át/rávezetővel belekezdünk az éneklésbe, táncolásba. Olyan klasszikusokat játszunk közösen, min a Mókuska, a Cinege, vagy a Légy szuperhős.

Elsősegélynyújtás plüssöknek

Ezt követően térünk rá a sérült plüssök ellátására. Egy történeti szálra felvezetve (ahol a plüss ténylegesen megsérül) tanítjuk meg a gyerekeknek a gumikesztyű-használatának, a fertőtlenítésnek, a fedőkötés felhelyezésének és a sérült pszichés vezetésének alapjait.

Minden lépést el is végzünk a plüssön, ami így egy szép kötéssel lesz gazdagabb és természetesen gyógyultan távozik segítségünknek köszönhetően.

Újraélesztés óvodában

Az elsősegélynyújtó rész utolsó állomása az újraélesztés kipróbálása. Egy újraélesztő bábun mutatjuk be a gyerekeknek a mellkaskompresszió helyes technikáját. Természetesen azt is megbeszéljük, mire való ez a bábu, mit gyakorolnak rajta felnőttek és a gyerekek közül is kipróbálhatják az arra jelentkezők.

A program lezárásaként a gyermekek elkészíthetik az első elsősegélycsomagjukat. Ehhez saját kedvük szerint ki kell színezniük és díszíteniük a kapott színezőt, melyből pár hajtással és két ragtapasz rögzítésével el is készül az emlék erről az elsősegélynyújtó foglalkozásról.

Szükséges kellékek

    A foglalkozáshoz szükséges kellékek nagy részét a Budapesti Vöröskereszt biztosítja, az alábbiakban kérjük a fogadó intézmények segítségét:

    • Színes ceruza/zsírkréta
    • Minden gyermeknek egy plüssállat
    Érdeklődés

    A projekt koordinátora Marczal Dorottya Ifjúsági szervező. (marczaldorottya@voroskeresztbp.hu) Amennyiben felkeltette érdeklődésüket a program, vagy kérdésük van, forduljanak hozzá bizalommal.