2021-ben immár második alkalommal szerveztük meg a Vöröspanda nyári tábort, ahol nagy örömünkre több visszatérő táborozóval is találkoztunk. A hagyományos kortársképző táborhoz hasonló tematikájú egyhetes táborban olyan budapesti gyerekek vettek részt, akik már elvégezték az általános iskola 5. osztályát, de még nem kezdték meg a 9. osztályt. A táborozók a Vöröskereszt Nógrádi Pihenőházában töltött egy hét alatt megismerhették és kipróbálhatták a Budapesti Vöröskereszt ifjúsága által végzett tevékenységeket, valamint a környező hegyeket, várakat is meglátogatták.

A Nógrádra való leérkezés és a szobák elfoglalása után a gyerekek két csoportban találták ki a csapatnevüket és indulójukat is: így született meg a Zöldikék és a Kék lámpások csapata. A délutánt aztán ismerkedéssel és csapatépítő játékokkal töltötték a csapatok, majd este az egész tábor együtt focizott és karamuzott a focipályán, ahol egy össznépi ismerkedős játékra is sort kerítettünk. 

A második nap rögtön reggeli tornával indult, amin egyre élénkülő mozdulatokkal és kinyíló szemekkel vettek részt a táborozók, majd megtanultuk a tábortáncot is, amit a hét folyamán mindenki lelkesen táncolt. 

Reggeli után négy vegyes csapatra osztódva kezdődött meg az elsősegély forgószínpad. A program során mindenki megismerhette és kipróbálhatta az újraélesztést, a fektetéseket, a törések és vérzések alapszintű ellátását, valamint beszélgettünk az egyes mérgezésekről és az ilyen helyzetek kezeléséről is. 

A délután folyamán a tábor lakói útra keltek, és felküzdötték magukat az égig érő (vagy legalábbis égig érőnek érződő) Nagy-Kő-hegyre. A kilátás megcsodálása után kalandos úton haza is tértek a kitartó vándorok, majd az éj leple alatt Pandvanná avatták őket a Jedi tanács legfőbb mesterei – akik gyanúsan hasonlítottak a táborvezetőkre. 

A harmadik nap délelőttjén a frissen felavatott Pandavanok a baleset-szimuláció rejtelmeibe nyerhettek betekintést. A foglalkozások során megtanulták pápaszem-hematóma, égési sérülés, vérzések sminkelését, ráadásul abban is gyakorlatot szereztek, hogyan kell sérültet játszani elsősegélynyújtást gyakorló szituációkban. 

Ebéd után a váci strandra vonatozott a tábor, ahol mindenki megcsillogtatta elszántságát vízi nudliharcban, vízicsatában és a többi fürdőző le-nem-fröcskölésében. Este pedig kipróbálták magukat a csapatok a német lekvár nevű, klasszikus vöröskeresztes játékban, ahol különböző állomásokon és csavaros észjárást igénylő feladatokon túljutva szereztek maguknak gyümölcslevet a Pandavanok, egyenesen Leia hercegnőtől. 

Szombat délelőtti programként felmásztunk a Nógrádi várba, ahol hagyományőrző lovagjátékokat próbálhattunk ki. Az érdeklődők meg is forgathattak egy igazi középkori kardot és bárdot is, a végén pedig mindenki megkapta a saját medálját a feladatok teljesítéséért. 

A délutáni pihenő után előkerültek az ecsetek és arcfestékek, és az alapok bemutatása után mindenki kiélhette az arcfestő-kreativitását a többi táborozó és táborvezető arcán. 

Az elsősegély témakörök pedig visszaköszöntek vacsora után, egy szuper izgalmas kvízben. A vetélkedőben kis csapatok versenghettek egymással és az idővel a finomabbnál finomabb jutalmakért – ezzel együtt pedig észrevétlenül is elmélyült a tudásuk az elsősegélynyújtás alapjairól. 

A vasárnap délelőtti grand finálé során minden Pandavan előszedte tudása legjavát, mind az elsősegélynyújtás, mind a baleset-szimuláció területéről. Ekkor ugyanis a csapatok egyik fele a lehető legélethűbben eljátszott egy baleseti szituációt, a csapatok másik fele pedig a lehető legjobban igyekezett ellátni a “sérülteket”. A táborozók igazán kitettek magukért a grand finálé során, így aztán könnyű volt a végén közösen megbeszélni, mit hogyan is kell csinálni az egyes szituációkban. 

A délután folyamán mindenki megismerkedett a Vöröskereszt történetével és alapelveivel, este pedig bátorságpróbán bizonyították az ifjú Pandavanok rátermettségüket, és kalandos útjukon visszaszerezték az orvvadász által ellopott tekercset. 

Utolsó nap búcsúzóul eljártuk még utoljára a tábortáncot (legalább háromszor), és meg is örökítettük a csapatot jó pár csoportképen. Az összepakolás után mindenki megkapta a lelkes részvételért járó, személyre szabott oklevelét, végül pedig hazavonatozott a csapat.

A végére érve, bátran kijelenthetjük, hogy a Pandavanokkal töltött egy hét rengeteg élménnyel gazdagított bennünket: galaktikus lézerkardozásokkal, sok-sok nevetéssel, helyes válasz láttán felcsillanó szemekkel és véget nem érő lelkesedéssel és energiával.

Nekünk tehát ilyen volt a 2021-es Vöröspanda nyári tábor; és reméljük, kedves Pandavanok, hogy ti is intergalaktikus élményekkel gazdagodtatok. 

Kategóriák: Táborok

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük