A Budapesti Vöröskereszt Ifjúsági Csoportja idén is Kortársképző nyári táborába invitálja a 14 év feletti fiatalokat. Az Ifjúsági Csoport több mint két évtizedes hagyományokra visszatekintve rendezi meg évről-évre nyári programjait az érdeklődő fiataloknak. A tábor elsődleges célja, hogy a jelentkezőknek lehetőséget biztosítson a nyári szünidő alatt olyan vöröskeresztes ismeretek elsajátítására, mellyel a következő tanév során aktív tagjai lehetnek önkéntes közösségünknek, valamint cselekvő és jól informált kortársként tudják támogatni iskolájuk mindennapjait. Hasonlóan fontos szempont, hogy alkalmat biztosítsunk tapasztalt önkénteseinknek a fejlődésre és a közös időtöltésre.

A tábor időpontja 2022. augusztus 1. – 2022. augusztus 7.

A szállásról

Legközelebbi kereshető cím: 2642 Szendehely, Düllő út 2.
Pontos cím: 2640 Dózsa György utca hrsz. 22951
A táborhely pontos címét a linkre kattintva találják.

A szálláshely Budapesttől 40 km-re, Katalinpusztán található, Nógrád megye és Pest megye találkozásánál. Csendes domboldalban, rengeteg túraútvonal közelében van, mégis kiváló tömegközlekedési megközelítési lehetőséggel. A résztvevők 2-4-12 fős felújított faházakban lesznek elszállásolva, de a táborhely területén saját hűtővel ellátott konyha is található.

Az étkezésről

A táborok során napi ötszöri étkezést biztosítunk a résztvevőknek. A reggeli a közeli kisboltból érkezik, többnyire felvágott, zöldség és pékáru formájában, míg a további két főétkezést egy szerződött étterem szállítja ki minden nap kétszer, még melegen. Tízórairól és uzsonnáról kisebb kekszek és gyümölcs formájában gondoskodunk. Eddigi tapasztalataink alapján a legkülönfélébb speciális étrendigényekhez is rugalmasan tudunk alkalmazkodni.

A programokról

Kortársképző táborunk idén az 50. Országos Elsősegélynyújtó Versenyre való felkészülés jegyében zajlik, ennek megfelelően két képzési csoportot hirdetünk a jelentkezőknek.

  1. Baleset-szimulációs csoport (30 fő)
    A szimulációnak azt a formáját nevezzük baleseti imitációnak, amely során a realisztikusan ábrázolt sérülésen kívül az áldozat viselkedését, ellátásra való reakcióját, és a baleseti- vagy katasztrófahelyszín valamennyi jellegzetességét egyaránt meg tudjuk mutatni. Az elsősegélynyújtó versenyeken és katasztrófavédelmi gyakorlatokon a feladatok megoldását baleseti imitáció alkalmazásával tesszük életszerűvé. Így a sérüléseket, az áldozat viselkedését, ellátásából adódó állapotváltozását is valósághűen ábrázolva mutatjuk meg az elsősegélynyújtóknak, mentőegységeknek. 

    A résztvevőknek lehetősége nyílik a tábor ideje alatt elvégezni a Magyar Vöröskereszt akkreditált baleset-szimulációs témájú képzéseit és tudásukról hivatalos tanúsítványt is szerezni. Ebbe a csoportba várunk szeretettel az ország bármely pontjáról minden olyan érdeklődő, a képzésig legalább 14. életévét betöltő fiatalt, aki vállalja, hogy részt vesz önkéntesként az 50. Országos Elsősegélynyújtó Verseny döntőjén 2022. szeptember 8. és 11. között.

  2. Animátorképző csoport (15 fő)
    Animátorképző csoportunkba szintén az egész országból várunk fiatalokat, akik a tábor kezdetéig betöltik 14. életévüket és érdeklődnek a különböző csapat- és közösségépítő játékok iránt. A tábor végén a fiatalok képesek lesznek kisebb csoportoknak játékokat levezetni, ezáltal csapatkísérő, vagy animátor önkéntesként az 50. Országos Elsősegélynyújtó Verseny döntőjének megvalósításába aktívan bekapcsolódni. A jelentkezésnek ennél a csoportnál is feltétele a részvétel a 2022. szeptember 8. és 11. között tartott programon is.

A hétnapos tábor tehát főként új ismeretek elsajátításával telik, de ezen felül közösségi programokra, természetjárásra és egy kis strandolásra is lesz idő. A jelentkezők mindkét csoportban olyan tudásra tehetnek szert, melynek segítségével felkészült önkéntesként kapcsolódhatnak be a szervezet munkájába. Minden nálunk teljesített óra leigazolható természetesen közösségi szolgálatként is.

Az utazásról

A szállás átszállás nélkül megközelíthető a 1010-es Volánbusz járattal. A tervezett közös busz 10:30-kor indul Újpest-Városkaputól a tábor kezdőnapján, és mindössze 40 perc alatt megérkezik a szállás közvetlen közelébe. Visszafelé pedig a zárónapon 09:50-kor induló azonos járatszámú busszal érkezük szintén közösen. A menetjegyek beszerzését közösen intézzük, azok árát a tábor díja Budapest-Katalinpuszta viszonylatra oda-vissza tartalmazza.

Jelentkezés, befizetés

A tábor 7 napot és 6 éjszakát ölel fel. Idén is igyekeztünk különböző pályázati források bevonásával minél kedvezőbbé tenni a tábort, így a piaci árnál jóval olcsóbban vehetnek részt (leendő) önkénteseink a programon.

A tábor önrésze szállással, teljes ellátással, Budapest-Katalinpuszta oda-vissza menetjeggyel, egységesen 15 000 Ft.

Jelentkezni az alábbi űrlap kitöltésével és a tábor önrészének befizetésével lehetséges: https://forms.gle/CKutW4oFsFwQhfCL9
A tábor önrészét a jelentkezésről kapott visszaigazolás utáni egy héten belül kérjük befizetni az alábbi számlaszámra utalva:

OTP Bank
Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete
11786001-20157348
Közlemény: TÁBOR *táborozó neve*

Rászorultság esetén van lehetőség részletfizetésre, illetve az önrész csökkentésére. Ez ügyben keressék bizalommal a tábor szervezőit.

Kapcsolat, szervezők

Táborainkat az Ifjúsági Csoport munkatársai és az Ifjúsági Tagozat önkéntesei közösen szervezik évek óta. Kollégáink elérhetőségei megtalálhatók a kezdőlapon is. További kérdés esetén keressék bizalommal ifjúsági szervezőinket, vagy az ifjúsági referenst.

Szakál Péter | szakalpeter@voroskeresztbp.hu | +36 70 933 8552


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük